Hoe belangrijk is juist ademen?

Vaak spreek ik met mensen over diverse dingen die belangrijk of onbelangrijk zijn in ons leven, wat er nodig is en waar we zonder kunnen. Het valt mij dan ook steeds meer op dat wanneer ik over onze ademhaling begin, de meeste mensen hier onwetend over zijn. Natuurlijk  moeten we ademen, dat is vanzelfsprekend, maar we nemen dit dan ook als vanzelfsprekend. Onze mooie prachtige  ingenieuze "machine"regelt dit allemaal zelf, waardoor wij er geen moment over moeten  denken en daardoor gewoon in leven blijven. Hierdoor lijkt het wel of we een blinde vlek hebben en hier dan ook heel weinig bij stil blijven staan. Soms als we terugkijken op de dag komen we erachter dat we niet eens bewust onze adem gevoeld hebben. Hoe belangrijk het ademhalen is en hoe veel invloed onze adem op onze geest en lichaam heeft, is bij de meeste mensen helaas onbekend. Vandaar dat ik graag wat meer informatie wil delen en bewustwording creëren, omdat we zo veel meer met onze ademhaling kunnen doen,alleen al door juist te ademen en ademhalings-technieken. Juist ademen in deze context wil zeggen, dat wat juist is voor het lichaam, een natuurlijke ademhaling. Natuurlijk is het belangrijkste om te ademen, maar we zien vaak dat er onvolledig of oppervlakkig geademd wordt. De ademhaling is vaak onbewust, oppervlakkig,  hoog, stressvol, traag, snel enzovoort. Allemaal kenmerken van een ademhaling die ons leven spiegelt en ons laat zien wat er gebeurt in ons leven. Ademhaling is de link naar ons hoofd en andersom, wat dus inhoud dat wanneer je bijvoorbeeld bewust langzamer en

dieper gaat ademhalen, je geest ook kalmer wordt. Hier wordt het interessant en hier kunnen we onszelf helpen om in het moment en uit ons hoofd te komen.

We kunnen dus onze onrustige geest zelf controleren door alleen maar te focussen op onze ademhaling. Door diep en rustig te ademen worden we gelijk rustiger, zachter en komt er meer levensenergie in je lichaam waardoor je fitter en krachtiger wordt. Door juist oppervlakkig te ademen krijgen we een gebrek aan zuurstof en prana ( levensenergie), waardoor we ziektes kunnen krijgen. Een juiste inademing is enorm goed voor je groei en ontwikkeling en een juiste uitademing brengt nederigheid, overgave aan het ego en de afvalstoffen worden verwijderd. Een natuurlijke ademhaling is laag in inspanning, tempo en plaats van beweging (buik)

waardoor we rust, ruimte en een tevreden staat van ZIJN creëren, om verbinding te kunnen maken met wie we werkelijk zijn. Ademhalingstechnieken kunnen door regelmatige beoefening vele gewoonten en leef patronen doorbreken en je in contact brengen met je eigen waarheid. Ruimte is een rode draad in ons leven waar we vaak om vragen of schreeuwen maar ons zelf  niet gunnen. Emotionele ruimte maar ook fysieke ruimte is belangrijk voor ons als mens om te groeien en bloeien en hebben we allemaal nodig. Onbewust of bewust ontnemen onszelf en anderen de ruimte of krijgen zelf geen ruimte om te zijn wie we werkelijk zijn. Alle onrust en ontevredenheid begint uiteindelijk bij ons zelf en hebben het zelf in de hand om dit te veranderen. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is maar wel dat de verandering naar buiten, binnen in ons zelf zit. Wanneer we niet onze eigen verantwoordelijkheid op ons nemen om dat aan te pakken wat nodig is om ruimte en rust te krijgen, zullen we altijd de vinger naar een ander wijzen en drie naar onszelf. Gun jezelf die ruimte door je geest kalmer te maken door juist te ademhalen waardoor je met deze bewustwording kunt transformeren naar de mooie ziel die werkelijk je bent. 

 

Namaste.